Recensie Yo-ga mee de wereld rond

Na ‘Yo-ga je mee?’ is er met ‘Yo-ga mee de wereld rond!’ het tweede voorleesverhalenboek van Nynke Bos, met illustraties van Wendelien van de Erve, verschenen bij Levendig Uitgever.

‘Yo-ga mee de wereld rond!’ is niet zomaar een boek, het bevat naast vier leuke verhalen om voor te lezen ook yoga-oefeningen voor kinderen vanaf drie jaar. Uiteraard kunnen de ouders ook deelnemen aan de oefeningen, want samen yoga-oefeningen doen zorgt bovendien voor plezier, verbondenheid en vertrouwen.

Dankzij dit boek leer je je kind spelenderwijs yoga-oefeningen aan. Kinderyoga is belangrijk voor elk kind. Want met yoga bouw je kracht, lenigheid en balans op. 

‘Yo-ga mee de wereld rond!’ bevat vier voorleesverhalen

In Raatri en Adjin in de jungle komen Raatri en Adjin terecht in de jungle. Samen met Thong, die zowel de chauffeur als de gids is, wandelen ze de jungle in en ontdekken er vogels en dieren. Op de terugweg houden ze halt bij een prachtige tempel waar ze tot rust kunnen komen…

Door de woestijn met Isis en Moussa speelt zich af in Egypte. Isis en Moussa trekken met de bepakte kamelen door de woestijn.  Onderweg spelen ze spelletjes, ontdekken dieren in de woestijn, rusten ze even uit bij een oase en komen uiteindelijk aan bij de sfinx van Gizeh…

In Druk, druk, druk in New York met Alicia en Robin wonen de twee vriendinnen in hetzelfde flatgebouw in New York. Van de hoogste verdieping van hun flatgebouw kunnen ze de hele stad zien. Ze zien de mensen, de auto’s en zelfs enkele dieren in het park…

Het vierde en laatste verhaal Surfen in Oceanië met Tama en Kai brengt ons naar de andere kant van de wereld. Daar zijn Tama en Kai elke dag op het strand te vinden. Ze surfen en varen er met een kano. In de zee zien ze een inktvis en op het strand vinden ze een fles met een briefje in…

Naast de verhalen staan in het boek steeds de yoga-oefeningen zeer goed uitgelegd, voorzien van duidelijke tekeningen. Ieder verhaal begin je met een zonnedans en eindig je met een ontspannende maandans. Deze twee dansen vind je vooraan in het boek.

‘Yo-ga mee de wereld rond!’ is een uitstekend boek om je (klein)kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met yoga. Een boek met leuke verhalen, kleurrijke illustraties en met meer dan 30 yoga-oefeningen die je meteen kunt doen. Een aanrader!

ISBN: 9789491740961 – Hardcover – 40 blz – Prijs: € 14,95 – Uitgeverij: Levendig Uitgever

https://boekwinkel.levendiguitgever.nl/home/109-yo-ga-mee-de-wereld-rond.html

In dezelfde reeks is eerder verschenen ‘Yo-ga je mee?’. Meer info over dit boek op https://boekwinkel.levendiguitgever.nl/prentenboeken/90-yo-ga-je-mee.html

Yo-ga mee de wereld rond!

Het vervolg op Yo-ga je mee? heet Yo-ga mee de wereld rond! In dit prentenboek word je in vier yogaverhalen meegenomen op wereldreis. De verhalen zijn wederom prachtig geïllustreerd door Wendelien van de Erve. De yoga- en mindfulnessoefeningen zijn zo beschreven en getekend dat je ze direct kunt uitvoeren. Ideaal voor thuis, op school en in een peutergroep.

Begin ieder verhaal met een vrolijke zonnedans, sluit ieder verhaal af met een ontspannende maandans.

Samen bewegen, samen ontspannen.

Vanaf december 2020 verkrijgbaar in alle (online) boekwinkels. Koop bij voorkeur lokaal of bestel, zonder verzendkosten bij Levendig Uitgever. Yo-ga mee de wereld rond! (levendiguitgever.nl)

Kinderyoga encyclopedie en Blog peuteryoga

Met veel plezier heb ik mee mogen werken aan de kinderyoga encyclopedie van Helen Purperhart. In deze encyclopedie worden alle bekende en minder bekende termen op een rijtje gezet die te maken hebben met kinderyoga en kindercoaching. Deze encyclopedie is een naslagwerk voor kinderen, ouders, opvoeders en professionals die met kinderen werken.

Ook schreef ik een blog over yoga met peuters: https://onlinekinderyoga.nl/yoga-met-peuters-hoe-dan-en-waarom-eigenlijk/

Zie hier een greep uit mijn artikelen voor de encyclopedie:

Yoga op school: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/yogastijlen/yoga-op-school/

Mindfulness: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/mindfulness/

Kindermeditatie: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/kindermeditatie/

Ademspel: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/ademspelletjes/

Kindermassage: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/kindermassage/

Verder heb ik artikelen geschreven over de Mantra, Mandala, Oxytocine, Ritueel, Passie, Karma, Yoga mat, Yogastippen, Coördinatie, Lessenserie en Themalessen,

Het artikel over kinderyoga-avonturen is niet van mijn hand, maar hierin wordt mijn prentenboek Yo-ga je mee? getipt om samen op yoga-avontuur te gaan! 🙂 https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/yogaavonturen/

Bekijk tot slot hier mijn auteurspagina op online kinderyoga: https://onlinekinderyoga.nl/nynke-bos/

Mooie reacties op Yo-ga je mee!

‘Mooi boek zeg, ga ik in onze kleutergroep gebruiken. Begint al gelijk leuk picknicken en broodjes smeren (benen insmeren) hagelslag etc. Kinderen zitten vast gelijk in de sfeer. Blij mee en mooie illustraties.’ (leerkracht)

‘Mijn zoontjes vinden je boek erg leuk! De tekeningen zijn zo duidelijk dat ze zelf aan de slag kunnen en vinden de oefeningen met meer kinderen en/of volwassenen vaak erg grappig omdat we dan geregeld op de grond liggen als het qua evenwicht niet zo goed gaat 😉 De verhalen lezen makkelijk weg en zijn lang genoeg om echt even met yoga bezig te zijn en tegelijkertijd kort genoeg voor de spanningsboog van twee kleuters.’

‘Fijne post vandaag: Yo-ga je mee? Een prachtig kinderboek vol verhalen en bijpassende yogahoudingen. En wat een mooie flyers! Ik zal deze zeker uitdelen aan geïnteresseerden. Dank Kinderyoga en Mindfulness in Dieren’ (docent kinderyoga)

‘Hij is leuk! Laatst gekocht bij Meester Mokka en de kinderen zijn erg enthousiast 😀 (moeder)

Ik heb hem net gelezen! Wat een leuk boek Nynke, leuke verhaaltjes en duidelijke en aantrekkelijke illustraties. Heel bruikbaar! Complimenten 👏 (leerkracht)

‘Wat een leuk boek! Echt heel goed hoe je yoga en verhalen perfect hebt gemixt. Mijn kids waren meteen fan! (moeder van een tweeling j/m)

‘Een heel fijn boek om mee te werken. Dank je wel!’ (leerkracht en docent kinderyoga)

‘Mijn dochters van 4 en 7 pakken Yo-ga je mee? geregeld uit de kast om samen yoga te doen in de woonkamer. En een lol dat ze hebben! Ze eindigen altijd met elkaar op de rug kriebelen, daar worden ze helemaal rustig van.’ (moeder)

‘Eerst kon mijn zoontje zich maar kort concentreren tijdens het voorlezen. Nu pakt hij steeds Yo-ga je mee? uit de kast en vraagt: Papa yoga doen? Telkens pakken we er een oefening bij omdat hij benieuwd is hoe het verder gaat. Zo kan hij steeds langer zijn aandacht bij het voorlezen houden.’ (vader van peuter)

Yoga en mindfulness thuis

Boom

Kom op twee voeten staan. Voel dat je stevig staat, als een boom met zijn wortels in de grond. Zet nu voorzichtig een voet tegen je onderbeen. Je armen gaan als takken in de lucht. Blijf een tijdje staan, wissel daarna van kant.

Tips om je evenwicht te bewaren:

 • kijk geconcentreerd naar een punt op de grond
 • voel je ademhaling laag in je buik
 • houd elkaars hand vast

Knuffeltjesyoga

Een van de favoriete peuter-/kleuteryogalessen van afgelopen jaar: knuffeltjesyoga! Ook heel leuk voor oudere broers en zussen om mee te doen hoor 🙂 Bekijk het filmpje via de Facebookpagina van Kinderyoga en Mindfulness Dieren http://www.facebook.com/praktijknynkebos. Daar vind je nog meer yogafilmpjes!

Ssst..!

Na de knuffelyogales ga je nog even samen op de grond of op de bank liggen. Je kunt een zacht, rustig muziekje opzetten. Leg je knuffeltje op je buik. Adem rustig. Voel je je knuffel zacht op en neer gaan? Als je knuffel makkelijk van je buik rolt leg je handen er dan los overheen.

Wat is weg?

Neem de diertjes van de dierenoptocht er nog eens bij. Kies voor peuters vier diertjes om mee te beginnen. Leg ze bij elkaar op tafel en benoem ze allemaal. Dek ze af met een doek. De kinderen doen de ogen dicht, een ouder haalt vlug een diertje weg. De ogen gaan open, de doek gaat eraf: welk dier is weg?

Variaties:

 • Als het heel goed gaat kun je het spel spelen met meer dieren
 • Haal er twee tegelijk weg
 • Laat de dieren bedekt onder de doek en laat een kind met de handen voelen welke er nog zijn en welke er weg is

Thuisonderwijs

18 maart 2020

‘Neeeeeeeeee!!’ gilde mijn oudste dochter, voor ze in tranen uitbarstte. ‘Ik wil naar schooooooool!’ Het nieuws dat de school drie weken dicht ging kwam niet bij ieder gezinslid zo hard aan. De jongste sipte kort over haar juf en vriendinnetjes. Bij de middelste drong het wat trager door. Hij staarde voor zich uit, toen verscheen er een brede grijns op zijn gezicht, gevolgd door een twinkeling in zijn ogen. ‘Yesss..!’ Nynke Bos is moeder, yogadocente en leerkracht. Ze geeft in inkijkje in hoe het deze dagen bij haar thuis gaat, in haar gezin met drie kinderen in de basisschoolleeftijd.

Juist voor deze middelste, een jongen van 7 die tot bloei komt bij structuur, besloten mijn vrouw en ik ons schooltje thuis direct maandagochtend te starten en niet te wachten op eventuele werkpakketten van de leerkracht. Zondagavond begonnen meteen de eerste ideeën te borrelen. ‘Maken we een kiesbord? Gaan we ook pauze houden en buiten spelen? Haha, met een broodtrommeltje in de koelkast!’ De kleuter begon er al een beetje zin in te krijgen.

Maandagochtend half 9. We zitten wat onwennig aan de eettafel. Ik laat de kinderen een gevoelskaartje kiezen. Voor mensen met weinig woorden is dit een prettige manier om zich toch bloot te geven. Onzeker, spannend, kiezen de meisjes. De middelste is er ernstiger aan toe: storm, hagel, belemmering, angst en beven. Nu is hij het die in tranen uitbarst: ‘Ik wil naar schoooool!’ ‘Moeten we je nu mama of juf noemen?’ piept de jongste er benauwd achteraan.

Tips om thuis mee aan de slag te gaan:

 • Bedenk samen een naam voor jullie school. Maak er een mooie poster van of schrijf het met speciale stiften op het raam.
 • Stel samen een dagprogramma op, en hou je daar in grote lijnen aan. Het dagprogramma hoeft niet iedere dag hetzelfde te zijn, dat is het op school immers ook niet. Maar het geeft houvast voor de dag. Plan in het rooster zelfstandig werk-/speeltijd in. Zo is het voor de kinderen duidelijk wanneer ze jou even niet mogen storen. Ook als je geen werk te doen hebt thuis zal het je goed doen even iets voor jezelf te kunnen doen.
 • Wissel zitlessen af met beweegspelletjes. Doe de muziek aan en dans, lees voor uit Yo-ga je mee, spring even op de trampoline.
 • Bedenk vaste lesonderdelen die jullie school speciaal maakt. Een vast onderdeel bij ons is bijvoorbeeld ‘De vraag van de dag’. Ieder gezinslid stopt een of meerdere onderzoeksvragen in een pot. Hoe worden (spekjes/ potloden/ auto’s etc) gemaakt? Waar komen stenen vandaan? Wat gebeurt er als ik de wc doortrek? Elke dag pak je er een vraag uit. Ga samen op onderzoek! Bekijk filmpjes via SchoolTV of Klokhuis, bel iemand op die hier veel van weet, experimenteer. Maak er evt een middagproject van, afhankelijk van de leeftijd en interesses van de kinderen, door er een schilderij over te maken of een klein informatieboekje over te schrijven.
 • Rekenspel: stop in een pot briefjes met getallen. Trek hier ‘het getal van de dag’ uit. Met dit getal kan ieder op zijn eigen niveau sommen maken. Ook met een klein getal kan je grote sommen maken. Andere fijne rekenspellen: Cijfermonsters, Regenwormen (junior) of natuurlijk een dagvullend potje Monopoly. Denk bij rekenen nog wat breder; volg een recept, weeg van alles in huis, meet dingen op, bouw een knikkerbaan van Kapla.
 • Ga naar buiten! Fiets of wandel een stuk als de wereld nog slaapt. Luister naar de vogels en ga op zoek naar dierensporen. Een actief begin van de dag geeft energie.

We zijn een paar dagen verder, het begint al bijna te wennen. Het werk wat de leerkracht heeft gestuurd wisselen we af met beweging, spel, en het favoriete onderdeel De vraag van de dag.

De gevoelskaartjes geven blij, energiek, fijn en veilig aan.

Nynke Bos is kinderyogadocente en leerkracht. Onlangs schreef zij Yo-ga je mee?, een prentenboek met yogaverhalen voor kinderen. Al lezend komt groot en klein in beweging. De verhalen zijn geschikt om thuis te lezen en ook in de (kleuter)klas en peuteropvang.

Peuters en kleuters samen yogales

Gepubliceerd op http://www.nivoz.nl/ platform hetkind op 15 februari 2020

Als kinderyoga docente komt Nynke Bos op veel verschillende peutergroepen, kinderdagverblijven en basisscholen. Op veel locaties zitten opvang en onderwijs in één gebouw, een samenwerking die ook doorgetrokken kan worden tot in de yogales. Hier geeft ze een inkijkje in hoe dat kan gaan. 

Al een aantal maanden geef ik de peuters twee keer per maand yogales. In het begin waren sommige peuters wat afwachtend, andere juist erg beweeglijk in de vrije ruimte van de speelzaal. Sommige peuters gaven snel op; ‘dit is moeilijk, ik word er moe van!’ Maar na een aantal lessen blijven de peuters toch echt een half uur vol aandacht en doen ze de bewegingen mee. Op het juiste moment laat ik ze even vrij, of leg ik juist een hand op het ruggetje om de rust en aandacht te bewaren. Ze herkennen de opbouw van de les, weten wanneer ze op het matje moeten blijven en wanneer ze rond mogen springen. Ze ervaren dat het best even moeilijk mag zijn, inspanning mag kosten, maar dat de les altijd eindigt met een ontspannen muziekje.

Van peuters die doorstromen naar de basisschool in hetzelfde gebouw hoor ik van ouders en leerkrachten terug dat ze de yogalessen missen. Dan ontstaat het idee om de bestaande samenwerking tussen de peuteropvang en de basisschool ook vorm te geven binnen de yogales.

Tijdens de eerste yogales samen is het mooi om te zien hoe de kleintjes nu de grootsten zijn, zij zijn al bekend met de yogahoudingen en opbouw van de les. Voor de meeste kleuters is het nieuw. Maar de kleuters kunnen binnen de les toch ‘groot’ zijn door de peuters te helpen bij balansoefeningen en samenwerk-houdingen. Samen fietsen, zittend met de voetjes tegen elkaar. Samen elkaars rugje kriebelen, dat gaat beter met een kleuter erbij omdat zij al meer gericht zijn op elkaar dan de peuters.

Beweging, verbinding, plezier en ontspanning door samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs.

Nynke Bos heeft is kinderyogadocente en leerkracht. Onlangs schreef zij Yo-ga je mee?, een prentenboek met yogaverhalen voor kinderen. Al lezend komt groot en klein in beweging. De verhalen zijn geschikt om thuis te lezen en ook in de (kleuter)klas en peuteropvang.

Yo-ga je mee? in Kiind-Magazine

Leuk, wat Kiind Magazine schrijft!

YOGA, MAAR DAN LEKKER THUIS

Kinderen willen bewegen, ook al zijn ze zich daar niet altijd van bewust. Kinderyogadocent Nynke Bos weet er wat op: ze maakte een speels prentenboek vol yoga-oefeningen om samen te doen. Ze geeft peuterles en verzorgt lessen op scholen en bso’s. Ze merkte hoe blij de kinderen reageren op yoga, en bedacht dat het nog leuker kan worden wanneer je als ouder thuis ook met je kind yoga kan doen.

Haar prentenboek Yo-ga je mee? geeft met tekeningen en uitleg een fijne handreiking om zelf grappige houdingen en oefeningen te doen.

Maak van jezelf een sneeuwpop.

Aan de hand van vier verhalen, passend bij elk seizoen, vind je yoga-oefeningen die geïnspireerd zijn op het verhaal. Bij ieder verhaal zit ook een mindful spelletje. Daarbij kun je elkaar bijvoorbeeld over de rug kriebelen, of je voorstellen dat je een zeester bent. 

De oefeningen kun je als ouder en kind samen doen, maar kan ook juist voor kinderen onderling heerlijk zijn. Handig, want zo ontdekken ze spelend veel over samenwerken, en over wat jij en de ander fijn vindt. Aanraking, beweging, massage – alles komt op heel laagdrempelige manier aan bod.

Yo-ga je mee?

Proud to present: Yo-ga je mee? Een boek met avontuurlijke kinderyogaverhalen vol prachtige illustraties. Een heerlijk boek om voor te lezen en zo samen yoga te doen. Voor ouders, opa’s en oma’s. Werk je in de kinderopvang of op een basisschool? Dan kun je de verhalen voorlezen om samen met de groep in beweging te komen en samen te ontspannen. De oefeningen bij de verhalen zijn duidelijk omschreven en getekend.

Samen genieten, samen in beweging!

Yo-ga je mee? is nu verkrijgbaar in de (online) boekwinkel, oa te bestellen op:

https://boekwinkel.levendiguitgever.nl/home/90-yo-ga-je-mee.html