Wat een mooie recensie van Willem Nijssen voor de Nederlandse bibliotheken (NBD)
Hopelijk komt het boek in veel bibliotheken te liggen!
In 2019 verscheen ‘Yo-ga je mee : avontuurlijke kinderyogaverhalen’ met vier voorleesverhalen over dagelijkse gebeurtenissen uit het leven van jonge kinderen, gecombineerd met makkelijke, grappige oefeningen die allemaal iets hebben van gymnastiek, yoga of mindfulness. Voor iets oudere kinderen is er nu volgens hetzelfde stramien deze uitgave. Met ook vier verhalen, maar die verder van huis afspelen: van de oosterse jungle, Sahara-woestijn, een surfstrand in Oceanië tot hartje New York. Daar beleven steeds twee kinderen een dag lang een ‘avontuur’, dat aanleiding geeft tot naspelen en na-ervaren. Dit keer zijn de meeste yoga-oefeningen, die met tekeningen worden voorgedaan, iets fysieker: van bamboestengel, hagedis, kangoeroe tot straathond en van tuktuk, mummie, Maori-massage tot laadklep. En véél meer, waaronder enkele knappe, inventieve ademhalingsoefeningen. De meeste oefeningen zijn heel bruikbaar in afwisseling met voorlezen en sowieso heel stimulerend en speels, zonder gewichtigdoenerij. Bevat veel aantrekkelijke kleurenillustraties Kinderyoga-docente Nynke Bos heeft met dit aantrekkelijk vormgegeven boek een knap vervolg geschreven, waar ouders, leerkrachten, yogadocenten en kinderen van ca. 5 t/m 10 jaar veel plezier aan kunnen beleven.
Een kalender vol Kinderyoga en Mindful activiteiten Voor iedere week wat anders, zo ga je samen de seizoenen door. Ontworpen voor de BSO, maar uiteraard ook superleuk voor thuis of in de klas. Een absolute must-have voor iedereen die kinderen net wat meer wil bieden. Verbindende activiteiten vol beweging natuur spel ontspanning en creativiteit. En het allerbeste: helemaal offline! Daarom hebben we hem voor je gedrukt en in een handig formaat met spiraal ingebonden.
Bestel hem nu via het contactformulier voor slecht 9,⁵⁰ (+verzendkosten) en ontvang hem bij jou thuis of op jouw werkplek.
Door Yvonne. Ik ontving het boek Yo-ga mee de wereld! rond met de post om er een recensie voor te schrijven. Tevens mag een lezer van jufmaike.nl dit boek winnen. Aan het eind van deze blog lees je hoe je kans maakt op een boek Yo-ga mee de wereld! rond van Nynke Bos.
YO-GA MEE DE WERELD ROND! WIN
MIJN EERSTE INDRUK
Yo-ga mee de wereld rond! is een gebonden boek met een uitnodigende geïllustreerde voorkant. Op de achterkant van het boek lees ik:
Yo-ga mee de wereld rond! neemt je mee in vier voorleesverhalen naar de jungle in Azië, de woestijn in Egypte, de drukte van New York en de eilanden van Oceanië. De verhalen zijn zo te lezen dat je de yoga-oefeningen meteen mee kunt doen. Kinderyoga helpt om spanning in het hoofd en het lichaam te verminderen. Met yoga bouw je kracht, lenigheid en balans op. Samen yoga-oefeningen doen zorgt bovendien voor plezier, verbondenheid en vertrouwen. De yoga-oefeningen in dit boek zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.
Als ik het boek opensla zie ik inderdaad een verhaal waarbij tekst afgewisseld wordt met yoga oefeningen die te maken heeft met de net gelezen tekst. De illustraties van Wendelien van de Erve spreken meteen aan. In Yo-ga mee de wereld rond! wisselen verschillende yoga oefeningen elkaar af: van houdingen, samenwerkoefeningen tot aan ademhalingsoefeningen. Door de verschillende oefeningen af te wisselen met een leuke verhaal worden jonge kinderen actief betrokken bij het voorlezen. De oefeningen worden goed uitgelegd in tekst en tekeningen. Bij elk verhaal kun je starten met de zonnedans en eindig je met de maandans. Deze staan in het begin van het boek uitgelegd.
VOOR WELKE LEEFTIJD?
Op de achterkant staat dat het boek geschikt is voor kinderen ouder dan 3 jaar. Voor een grote groep peuters die veel van leeftijd verschillen (2 tot 4 jarigen) is het boek niet helemaal geschikt, maar met één of twee 3 jarigen (bijvoorbeeld thuis) kun je dit boek wel goed gebruiken om yoga te doen. Voor oudere kinderen is dit boek heel geschikt. En voor hen zijn de samenwerk oefeningen ook erg leuk om samen te doen.
Yo-ga mee de wereld rond! is het tweede yoga boek van Nynke. Yo-ga je mee? heet het eerste boek. Deze kun je hier bestellen.
Suzan
Wat een gaaf boek! Onze zoon kreeg in de kleuterklas wel eens yoga van de juf, nu zit hij in groep 5 en heeft het daar nog steeds wel eens over, hoe leuk en fijn hij dat vond. Hij kan wel wat ontspanningsmomenten gebruiken, dit boek zou ons daarbij kunnen helpen.
Anneloes
Wat fantastisch! Zeker in deze periode een must voor de kleine mensen!
Karlijn
Het boek Yo-ga je mee heb ik al maanden van de bieb geleend, gebruik hem regelmatig in de klas. Ze vinden het zo leuk!! Dit boek lijkt me helemaal superleuk, kan het goed gebruiken in mijn kleuterklas.
Sacha
Ik werk als onderwijsassistent in groep 3. Wij mediteren en doen ontspanningsoefeningen, dit doen wij heel vaak en zeker voordat we een toets gaan afnemen. Dit boek sluit perfect aan op al onze oefeningen.
Mariska
Ik zou hem heel graag winnen voor de peuters van mijn werk. We doen graag yoga, maar doen eigenlijk maar wat. Een boek erbij zou heel erg leuk zijn!
Hadassa
Lijkt mij een prachtig boek voor mijn 6-jarige die zichzelf yoga poses aanleert. Ze komt tot rust, wanneer haar hoofd vol zit. Daarnaast zou ik hem ook op school gaan gebruiken! Kinderen vinden dat soort momenten heerlijk! Zeker nu!
Baukje
Na jou verhaal zou ik dit boek graag willen winnen en voor mijn NT2 kids.
Froukje
We hebben het eerste boek ook op de groep kinderen vinden het fantastisch.
Heleen
Dit boek lijkt mij gaaf. Ik zou het graag willen winnen om in de groep te gebruiken. Op school proberen we dagelijks ontspanningsoefeningen in de klas te doen. Hiervoor ben ik elke keer weer op zoek naar leuke activiteiten. Dit boek lijkt mij heel praktisch voor yoga-oefeningen in de klas.
Dominique
Ik sta voor de klas maar geef daarnaast ook kinderyoga, multi-inzetbaar dat boek! Past geweldig in de yogakoffer!
Debby
Ik vind dat kinderyoga nog te weinig bekendheid heeft, het is zo belangrijk de kinderen te helpen de rust weer terug te vinden. Daar hebben ze niet alleen nu, maar de rest van hun leven baat bij. En met zo’n leuk boek wordt het natuurlijk een feestje!
Ditty
Wat ziet dat boek er mooi en uitnodigend uit. Zo leuk om met dat boek de wereld door te gaan met onze kleinzoon.
Judith
Wat leuk dat het een combinatie is van voorlezen en yoga tegelijkertijd.
Sabrina
O heel gaaf voor onze kindjes op het kinderdagverblijf waar we ook aan yoga doen 🙏🏻🍀😊
Carla
Ik werk in groep 1 en doe vaak meditatie- of aardingsoefeningen. De kinderen worden er rustig van. Zelf doe ik aan yoga en weet niet zo goed hoe ik, en welke oefeningen, met mijn klas kan doen. Dit boek zou dus zeker heel welkom zijn.
Veroniek
Las de blog en loop er helemaal warm door… Wie wil dit boek nu niet?!? Dus ook ik doe heel graag mee om zo de kleuters op onze school hiervan te laten genieten… ZALIG toch 🤩
Groep 1-2B
Dit boek zou heel leuk zijn om in de klas op een laagdrempelige manier met rust, ontspanning, spanning te verminderen bezig te zijn. Ik zou dit boek dan ook graag willen winnen voor mijn klas met in mijn gedachte die ene leerling..
De scholen gaan weer open; na al die weken onderwijs op afstand is dat natuurlijk hartstikke fijn! Voor ieders veiligheid zijn de schooldagen echter zo ingericht dat leerlingen zo min mogelijk bewegen. En dat baart mij zorgen. De gym- en yogalessen van vakleerkrachten kunnen nog niet starten, maar ook binnen het klaslokaal vindt zo min mogelijk beweging plaats. Geen onnodige wandelingetjes langs andere klassen, niet naar de koelkast en geen uitwisselingen binnen de verschillende groepjes in de klas. En dat terwijl beweging essentieel is om tot leren te komen. In dit blog zal ik verder uitleggen wat beweging doet met ons brein en lichaam, en zal ik voorbeelden geven hoe in de klas ‘veilig’ bewogen kan worden.
Waarom?
Om te beginnen heb ik het boek Breinvriendelijk Onderwijs van Spencer Kagan erbij gepakt. Hier volgen enkele conclusies uit de vele onderzoeken die beschreven staan in het boek:
Beweging tijdens het leren zorgt voor betere opname van de lesstof.
Kort bewegen tussen de lessen door verbetert de leerprestaties.
Bewegen voor een toets geeft hogere resultaten.
Beweging bevordert de ontwikkeling van de executieve functies, een positief zelfbeeld, creativiteit, geheugen, gedrag en concentratie.
Door beweging ontstaan namelijk nieuwe bloedbanen in de hersenen, worden er meer voedingsstoffen naar de hersenen gevoerd en kunnen de hersenen beter leren.
Hoe dan?
Voor de vorm van het bewegen zijn verschillende opties mogelijk; bewegen tijdens het leren of bewegen tussen het leren door. Bewegen tijdens het leren kan door actieve werkvormen in te zetten. Dit kan groots in spelvorm, het kan ook al heel klein. Wees creatief en ga op zoek naar alternatieven voor zitten en de vinger opsteken.
Bijvoorbeeld:
Ga staan als je een woord hoort met een a.
Kom staan achter je stoel. Houd je met een hand vast aan de rugleuning, met de andere pak je je linkervoet vast. Zeg samen de tafel van 8 op. Wissel halverwege van been.
Bewegen tussen de lessen door kan zijn een rondje rennen over het schoolplein, het kunnen ook kleine oefeningen zijn die gewoon in de klas gedaan kunnen worden.
Yoga? Op je stoel!
Yoga in de klas leent zich hier heel goed voor. Yoga-oefeningen kunnen zelfs op de eigen plek op de stoel gedaan worden.
Adem
Wat hier goed op aansluit zijn ademoefeningen om met de leerlingen te doen. Een ademhaling vanuit het middenrif zorgt ervoor dat er zuurstof naar de hersenen gaat. Dit geeft ontspanning en heeft naast een aantal fysieke voordelen ook voordelen zoals het beter kunnen reguleren van emoties en gedrag, afname van stress en angst, verhoogde creativiteit en een betere concentratie. Het aanbieden van ademhalingsoefeningen kan dus een positieve uitwerking hebben op zowel het gedrag als de leerprestaties.
Ademoefening uit Yo-ga mee de wereld rond!
Oefening: Strek je linkerarm voor je uit met gespreide vingers. Met je rechterwijsvinger strijk je omhoog langs je duim, terwijl je langzaam en diep inademt. Tot het topje van je duim. Dan strijk je langs de andere kant langs je duim naar beneden, terwijl je uitademt. Op een inademing ga je met je vinger omhoog langs je wijsvinger. Tot het topje, adem uit als je weer naar beneden gaat. Ga zo alle vingers langs. Wissel ook van hand voor nog vijf diepe ademhalingen.
Beweeg je brein
Een ander aspect wat benoemd wordt in Breinvriendelijk Onderwijs is het aanbieden van meditatie in de klas. In het buitenland al vrij gangbaar, voor de nuchtere Hollanders nog een beetje zweverig. Mediteren is eigenlijk allesbehalve zweverig. Het zorgt er juist voor dat je met je aandacht weer bij jezelf komt, in het hier en nu. Met een ontspannen lichaam en een alerte geest. Alsof je even aan de oplader gaat. Een minuut of 5 mediteren is al een goede start. Meditatie verandert de werking van de hersenen waardoor ze beter afgestemd zijn op leren.
Leerkrachten die zelf meedoen met de meditaties zeggen dat ze beter slapen, zich beter kunnen concentreren en beter kunnen omgaan met stress.
Oefening:
Vertel: ‘Ga stevig zitten op de grond, of op je stoel: je voeten naast elkaar op de grond en je rug tegen de leuning. Sluit je ogen maar. Luister naar de geluiden die je buiten de klas hoort (het verkeer, vogels, de wind, stemmen op de gang?).’ Geef ze even de tijd om te luisteren, niet hardop met elkaar delen.
‘En in de klas, wat hoor je? (een zoemende computer, een vlieg, iemand die wiebelt?).’
‘Luister nu naar de geluiden in jezelf. Hoor je je ademhaling zacht ruisen? Volg je adem maar een tijdje en voel dat je er rustig van wordt.’
Na een minuut: ‘Adem nog twee keer diep in en uit, wiebel met je tenen en je vingers. Doe je ogen maar weer open.’
Deze minuut kan telkens met 10 seconden verlengd worden wanneer de leerlingen gewend zijn aan de oefening en stil naar zichzelf kunnen luisteren.
Breinvriendelijk onderwijs, ook voor de leerkracht!
Nynke Bos heeft is kinderyogadocente en mindfulnesstrainer. Dit is haar website.
Na ‘Yo-ga je mee?’ is er met ‘Yo-ga mee de wereld rond!’ het tweede voorleesverhalenboek van Nynke Bos, met illustraties van Wendelien van de Erve, verschenen bij Levendig Uitgever.
‘Yo-ga mee de wereld rond!’ is niet zomaar een boek, het bevat naast vier leuke verhalen om voor te lezen ook yoga-oefeningen voor kinderen vanaf drie jaar. Uiteraard kunnen de ouders ook deelnemen aan de oefeningen, want samen yoga-oefeningen doen zorgt bovendien voor plezier, verbondenheid en vertrouwen.
Dankzij dit boek leer je je kind spelenderwijs yoga-oefeningen aan. Kinderyoga is belangrijk voor elk kind. Want met yoga bouw je kracht, lenigheid en balans op.
‘Yo-ga mee de wereld rond!’ bevat vier voorleesverhalen
In Raatri en Adjin in de jungle komen Raatri en Adjin terecht in de jungle. Samen met Thong, die zowel de chauffeur als de gids is, wandelen ze de jungle in en ontdekken er vogels en dieren. Op de terugweg houden ze halt bij een prachtige tempel waar ze tot rust kunnen komen…
Door de woestijn met Isis en Moussa speelt zich af in Egypte. Isis en Moussa trekken met de bepakte kamelen door de woestijn. Onderweg spelen ze spelletjes, ontdekken dieren in de woestijn, rusten ze even uit bij een oase en komen uiteindelijk aan bij de sfinx van Gizeh…
In Druk, druk, druk in New York met Alicia en Robinwonen de twee vriendinnen in hetzelfde flatgebouw in New York. Van de hoogste verdieping van hun flatgebouw kunnen ze de hele stad zien. Ze zien de mensen, de auto’s en zelfs enkele dieren in het park…
Het vierde en laatste verhaalSurfen in Oceanië met Tama en Kai brengt ons naar de andere kant van de wereld. Daar zijn Tama en Kai elke dag op het strand te vinden. Ze surfen en varen er met een kano. In de zee zien ze een inktvis en op het strand vinden ze een fles met een briefje in…
Naast de verhalen staan in het boek steeds de yoga-oefeningen zeer goed uitgelegd, voorzien van duidelijke tekeningen. Ieder verhaal begin je met een zonnedans en eindig je met een ontspannende maandans. Deze twee dansen vind je vooraan in het boek.
‘Yo-ga mee de wereld rond!’ is een uitstekend boek om je (klein)kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met yoga. Een boek met leuke verhalen, kleurrijke illustraties en met meer dan 30 yoga-oefeningen die je meteen kunt doen. Een aanrader!
Het vervolg op Yo-ga je mee? heet Yo-ga mee de wereld rond! In dit prentenboek word je in vier yogaverhalen meegenomen op wereldreis. De verhalen zijn wederom prachtig geïllustreerd door Wendelien van de Erve. De yoga- en mindfulnessoefeningen zijn zo beschreven en getekend dat je ze direct kunt uitvoeren. Ideaal voor thuis, op school en in een peutergroep.
Begin ieder verhaal met een vrolijke zonnedans, sluit ieder verhaal af met een ontspannende maandans.
Samen bewegen, samen ontspannen.
Vanaf december 2020 verkrijgbaar in alle (online) boekwinkels. Koop bij voorkeur lokaal of bestel, zonder verzendkosten bij Levendig Uitgever. Yo-ga mee de wereld rond! (levendiguitgever.nl)
Met veel plezier heb ik mee mogen werken aan de kinderyoga encyclopedie van Helen Purperhart. In deze encyclopedie worden alle bekende en minder bekende termen op een rijtje gezet die te maken hebben met kinderyoga en kindercoaching. Deze encyclopedie is een naslagwerk voor kinderen, ouders, opvoeders en professionals die met kinderen werken.
Verder heb ik artikelen geschreven over de Mantra, Mandala, Oxytocine, Ritueel, Passie, Karma, Yoga mat, Yogastippen, Coördinatie, Lessenserie en Themalessen,
‘Mooi boek zeg, ga ik in onze kleutergroep gebruiken. Begint al gelijk leuk picknicken en broodjes smeren (benen insmeren) hagelslag etc. Kinderen zitten vast gelijk in de sfeer. Blij mee en mooie illustraties.’ (leerkracht)
‘Mijn zoontjes vinden je boek erg leuk! De tekeningen zijn zo duidelijk dat ze zelf aan de slag kunnen en vinden de oefeningen met meer kinderen en/of volwassenen vaak erg grappig omdat we dan geregeld op de grond liggen als het qua evenwicht niet zo goed gaat 😉 De verhalen lezen makkelijk weg en zijn lang genoeg om echt even met yoga bezig te zijn en tegelijkertijd kort genoeg voor de spanningsboog van twee kleuters.’
‘Fijne post vandaag: Yo-ga je mee? Een prachtig kinderboek vol verhalen en bijpassende yogahoudingen. En wat een mooie flyers! Ik zal deze zeker uitdelen aan geïnteresseerden. Dank Kinderyoga en Mindfulness in Dieren’ (docent kinderyoga)
‘Hij is leuk! Laatst gekocht bij Meester Mokka en de kinderen zijn erg enthousiast 😀 (moeder)
Ik heb hem net gelezen! Wat een leuk boek Nynke, leuke verhaaltjes en duidelijke en aantrekkelijke illustraties. Heel bruikbaar! Complimenten 👏 (leerkracht)
‘Wat een leuk boek! Echt heel goed hoe je yoga en verhalen perfect hebt gemixt. Mijn kids waren meteen fan! (moeder van een tweeling j/m)
‘Een heel fijn boek om mee te werken. Dank je wel!’ (leerkracht en docent kinderyoga)
‘Mijn dochters van 4 en 7 pakken Yo-ga je mee? geregeld uit de kast om samen yoga te doen in de woonkamer. En een lol dat ze hebben! Ze eindigen altijd met elkaar op de rug kriebelen, daar worden ze helemaal rustig van.’ (moeder)
‘Eerst kon mijn zoontje zich maar kort concentreren tijdens het voorlezen. Nu pakt hij steeds Yo-ga je mee? uit de kast en vraagt: Papa yoga doen? Telkens pakken we er een oefening bij omdat hij benieuwd is hoe het verder gaat. Zo kan hij steeds langer zijn aandacht bij het voorlezen houden.’ (vader van peuter)
Kom op twee voeten staan. Voel dat je stevig staat, als een boom met zijn wortels in de grond. Zet nu voorzichtig een voet tegen je onderbeen. Je armen gaan als takken in de lucht. Blijf een tijdje staan, wissel daarna van kant.
Tips om je evenwicht te bewaren:
kijk geconcentreerd naar een punt op de grond
voel je ademhaling laag in je buik
houd elkaars hand vast
Knuffeltjesyoga
Een van de favoriete peuter-/kleuteryogalessen van afgelopen jaar: knuffeltjesyoga! Ook heel leuk voor oudere broers en zussen om mee te doen hoor 🙂 Bekijk het filmpje via de Facebookpagina van Kinderyoga en Mindfulness Dieren http://www.facebook.com/praktijknynkebos. Daar vind je nog meer yogafilmpjes!
Ssst..!
Na de knuffelyogales ga je nog even samen op de grond of op de bank liggen. Je kunt een zacht, rustig muziekje opzetten. Leg je knuffeltje op je buik. Adem rustig. Voel je je knuffel zacht op en neer gaan? Als je knuffel makkelijk van je buik rolt leg je handen er dan los overheen.
Wat is weg?
Neem de diertjes van de dierenoptocht er nog eens bij. Kies voor peuters vier diertjes om mee te beginnen. Leg ze bij elkaar op tafel en benoem ze allemaal. Dek ze af met een doek. De kinderen doen de ogen dicht, een ouder haalt vlug een diertje weg. De ogen gaan open, de doek gaat eraf: welk dier is weg?
Variaties:
Als het heel goed gaat kun je het spel spelen met meer dieren
Haal er twee tegelijk weg
Laat de dieren bedekt onder de doek en laat een kind met de handen voelen welke er nog zijn en welke er weg is
‘Neeeeeeeeee!!’ gilde mijn oudste dochter, voor ze in tranen uitbarstte. ‘Ik wil naar schooooooool!’ Het nieuws dat de school drie weken dicht ging kwam niet bij ieder gezinslid zo hard aan. De jongste sipte kort over haar juf en vriendinnetjes. Bij de middelste drong het wat trager door. Hij staarde voor zich uit, toen verscheen er een brede grijns op zijn gezicht, gevolgd door een twinkeling in zijn ogen. ‘Yesss..!’ Nynke Bos is moeder, yogadocente en leerkracht. Ze geeft in inkijkje in hoe het deze dagen bij haar thuis gaat, in haar gezin met drie kinderen in de basisschoolleeftijd.
Juist voor deze middelste, een jongen van 7 die tot bloei komt bij structuur, besloten mijn vrouw en ik ons schooltje thuis direct maandagochtend te starten en niet te wachten op eventuele werkpakketten van de leerkracht. Zondagavond begonnen meteen de eerste ideeën te borrelen. ‘Maken we een kiesbord? Gaan we ook pauze houden en buiten spelen? Haha, met een broodtrommeltje in de koelkast!’ De kleuter begon er al een beetje zin in te krijgen.
Maandagochtend half 9. We zitten wat onwennig aan de eettafel. Ik laat de kinderen een gevoelskaartje kiezen. Voor mensen met weinig woorden is dit een prettige manier om zich toch bloot te geven. Onzeker, spannend, kiezen de meisjes. De middelste is er ernstiger aan toe: storm, hagel, belemmering, angst en beven. Nu is hij het die in tranen uitbarst: ‘Ik wil naar schoooool!’ ‘Moeten we je nu mama of juf noemen?’ piept de jongste er benauwd achteraan.
Tips om thuis mee aan de slag te gaan:
Bedenk samen een naam voor jullie school. Maak er een mooie poster van of schrijf het met speciale stiften op het raam.
Stel samen een dagprogramma op, en hou je daar in grote lijnen aan. Het dagprogramma hoeft niet iedere dag hetzelfde te zijn, dat is het op school immers ook niet. Maar het geeft houvast voor de dag. Plan in het rooster zelfstandig werk-/speeltijd in. Zo is het voor de kinderen duidelijk wanneer ze jou even niet mogen storen. Ook als je geen werk te doen hebt thuis zal het je goed doen even iets voor jezelf te kunnen doen.
Wissel zitlessen af met beweegspelletjes. Doe de muziek aan en dans, lees voor uit Yo-ga je mee, spring even op de trampoline.
Bedenk vaste lesonderdelen die jullie school speciaal maakt. Een vast onderdeel bij ons is bijvoorbeeld ‘De vraag van de dag’. Ieder gezinslid stopt een of meerdere onderzoeksvragen in een pot. Hoe worden (spekjes/ potloden/ auto’s etc) gemaakt? Waar komen stenen vandaan? Wat gebeurt er als ik de wc doortrek? Elke dag pak je er een vraag uit. Ga samen op onderzoek! Bekijk filmpjes via SchoolTV of Klokhuis, bel iemand op die hier veel van weet, experimenteer. Maak er evt een middagproject van, afhankelijk van de leeftijd en interesses van de kinderen, door er een schilderij over te maken of een klein informatieboekje over te schrijven.
Rekenspel: stop in een pot briefjes met getallen. Trek hier ‘het getal van de dag’ uit. Met dit getal kan ieder op zijn eigen niveau sommen maken. Ook met een klein getal kan je grote sommen maken. Andere fijne rekenspellen: Cijfermonsters, Regenwormen (junior) of natuurlijk een dagvullend potje Monopoly. Denk bij rekenen nog wat breder; volg een recept, weeg van alles in huis, meet dingen op, bouw een knikkerbaan van Kapla.
Ga naar buiten! Fiets of wandel een stuk als de wereld nog slaapt. Luister naar de vogels en ga op zoek naar dierensporen. Een actief begin van de dag geeft energie.
We zijn een paar dagen verder, het begint al bijna te wennen. Het werk wat de leerkracht heeft gestuurd wisselen we af met beweging, spel, en het favoriete onderdeel De vraag van de dag.
De gevoelskaartjes geven blij, energiek, fijn en veilig aan.
Nynke Bos is kinderyogadocente en leerkracht. Onlangs schreef zij Yo-ga je mee?, een prentenboek met yogaverhalen voor kinderen. Al lezend komt groot en klein in beweging. De verhalen zijn geschikt om thuis te lezen en ook in de (kleuter)klas en peuteropvang.