Yo-ga mee de wereld rond!

Het vervolg op Yo-ga je mee? heet Yo-ga mee de wereld rond! In dit prentenboek word je in vier yogaverhalen meegenomen op wereldreis. De verhalen zijn wederom prachtig geïllustreerd door Wendelien van de Erve. De yoga- en mindfulnessoefeningen zijn zo beschreven en getekend dat je ze direct kunt uitvoeren. Ideaal voor thuis, op school en in een peutergroep.

Begin ieder verhaal met een vrolijke zonnedans, sluit ieder verhaal af met een ontspannende maandans.

Samen bewegen, samen ontspannen.

Binnenkort verkrijgbaar in alle (online) boekwinkels. Koop bij voorkeur lokaal of bestel, zonder verzendkosten bij Levendig Uitgever. http://www.boekwinkel.levendiguitgever.nl

Kinderyoga encyclopedie en Blog peuteryoga

Met veel plezier heb ik mee mogen werken aan de kinderyoga encyclopedie van Helen Purperhart. In deze encyclopedie worden alle bekende en minder bekende termen op een rijtje gezet die te maken hebben met kinderyoga en kindercoaching. Deze encyclopedie is een naslagwerk voor kinderen, ouders, opvoeders en professionals die met kinderen werken.

Ook schreef ik een blog over yoga met peuters: https://onlinekinderyoga.nl/yoga-met-peuters-hoe-dan-en-waarom-eigenlijk/

Zie hier een greep uit mijn artikelen voor de encyclopedie:

Yoga op school: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/yogastijlen/yoga-op-school/

Mindfulness: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/mindfulness/

Kindermeditatie: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/kindermeditatie/

Ademspel: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/ademspelletjes/

Kindermassage: https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/kindermassage/

Verder heb ik artikelen geschreven over de Mantra, Mandala, Oxytocine, Ritueel, Passie, Karma, Yoga mat, Yogastippen, Coördinatie, Lessenserie en Themalessen,

Het artikel over kinderyoga-avonturen is niet van mijn hand, maar hierin wordt mijn prentenboek Yo-ga je mee? getipt om samen op yoga-avontuur te gaan! 🙂 https://onlinekinderyoga.nl/kinderyoga-encyclopedie/kinderyoga-technieken/yogaavonturen/

Bekijk tot slot hier mijn auteurspagina op online kinderyoga: https://onlinekinderyoga.nl/nynke-bos/

Mooie reacties op Yo-ga je mee!

‘Mooi boek zeg, ga ik in onze kleutergroep gebruiken. Begint al gelijk leuk picknicken en broodjes smeren (benen insmeren) hagelslag etc. Kinderen zitten vast gelijk in de sfeer. Blij mee en mooie illustraties.’ (leerkracht)

‘Mijn zoontjes vinden je boek erg leuk! De tekeningen zijn zo duidelijk dat ze zelf aan de slag kunnen en vinden de oefeningen met meer kinderen en/of volwassenen vaak erg grappig omdat we dan geregeld op de grond liggen als het qua evenwicht niet zo goed gaat 😉 De verhalen lezen makkelijk weg en zijn lang genoeg om echt even met yoga bezig te zijn en tegelijkertijd kort genoeg voor de spanningsboog van twee kleuters.’

‘Fijne post vandaag: Yo-ga je mee? Een prachtig kinderboek vol verhalen en bijpassende yogahoudingen. En wat een mooie flyers! Ik zal deze zeker uitdelen aan geïnteresseerden. Dank Kinderyoga en Mindfulness in Dieren’ (docent kinderyoga)

‘Hij is leuk! Laatst gekocht bij Meester Mokka en de kinderen zijn erg enthousiast 😀 (moeder)

Ik heb hem net gelezen! Wat een leuk boek Nynke, leuke verhaaltjes en duidelijke en aantrekkelijke illustraties. Heel bruikbaar! Complimenten 👏 (leerkracht)

‘Wat een leuk boek! Echt heel goed hoe je yoga en verhalen perfect hebt gemixt. Mijn kids waren meteen fan! (moeder van een tweeling j/m)

‘Een heel fijn boek om mee te werken. Dank je wel!’ (leerkracht en docent kinderyoga)

‘Mijn dochters van 4 en 7 pakken Yo-ga je mee? geregeld uit de kast om samen yoga te doen in de woonkamer. En een lol dat ze hebben! Ze eindigen altijd met elkaar op de rug kriebelen, daar worden ze helemaal rustig van.’ (moeder)

‘Eerst kon mijn zoontje zich maar kort concentreren tijdens het voorlezen. Nu pakt hij steeds Yo-ga je mee? uit de kast en vraagt: Papa yoga doen? Telkens pakken we er een oefening bij omdat hij benieuwd is hoe het verder gaat. Zo kan hij steeds langer zijn aandacht bij het voorlezen houden.’ (vader van peuter)

Yoga en mindfulness thuis

Boom

Kom op twee voeten staan. Voel dat je stevig staat, als een boom met zijn wortels in de grond. Zet nu voorzichtig een voet tegen je onderbeen. Je armen gaan als takken in de lucht. Blijf een tijdje staan, wissel daarna van kant.

Tips om je evenwicht te bewaren:

 • kijk geconcentreerd naar een punt op de grond
 • voel je ademhaling laag in je buik
 • houd elkaars hand vast

Knuffeltjesyoga

Een van de favoriete peuter-/kleuteryogalessen van afgelopen jaar: knuffeltjesyoga! Ook heel leuk voor oudere broers en zussen om mee te doen hoor 🙂 Bekijk het filmpje via de Facebookpagina van Kinderyoga en Mindfulness Dieren http://www.facebook.com/praktijknynkebos. Daar vind je nog meer yogafilmpjes!

Ssst..!

Na de knuffelyogales ga je nog even samen op de grond of op de bank liggen. Je kunt een zacht, rustig muziekje opzetten. Leg je knuffeltje op je buik. Adem rustig. Voel je je knuffel zacht op en neer gaan? Als je knuffel makkelijk van je buik rolt leg je handen er dan los overheen.

Wat is weg?

Neem de diertjes van de dierenoptocht er nog eens bij. Kies voor peuters vier diertjes om mee te beginnen. Leg ze bij elkaar op tafel en benoem ze allemaal. Dek ze af met een doek. De kinderen doen de ogen dicht, een ouder haalt vlug een diertje weg. De ogen gaan open, de doek gaat eraf: welk dier is weg?

Variaties:

 • Als het heel goed gaat kun je het spel spelen met meer dieren
 • Haal er twee tegelijk weg
 • Laat de dieren bedekt onder de doek en laat een kind met de handen voelen welke er nog zijn en welke er weg is

Thuisonderwijs

18 maart 2020

‘Neeeeeeeeee!!’ gilde mijn oudste dochter, voor ze in tranen uitbarstte. ‘Ik wil naar schooooooool!’ Het nieuws dat de school drie weken dicht ging kwam niet bij ieder gezinslid zo hard aan. De jongste sipte kort over haar juf en vriendinnetjes. Bij de middelste drong het wat trager door. Hij staarde voor zich uit, toen verscheen er een brede grijns op zijn gezicht, gevolgd door een twinkeling in zijn ogen. ‘Yesss..!’ Nynke Bos is moeder, yogadocente en leerkracht. Ze geeft in inkijkje in hoe het deze dagen bij haar thuis gaat, in haar gezin met drie kinderen in de basisschoolleeftijd.

Juist voor deze middelste, een jongen van 7 die tot bloei komt bij structuur, besloten mijn vrouw en ik ons schooltje thuis direct maandagochtend te starten en niet te wachten op eventuele werkpakketten van de leerkracht. Zondagavond begonnen meteen de eerste ideeën te borrelen. ‘Maken we een kiesbord? Gaan we ook pauze houden en buiten spelen? Haha, met een broodtrommeltje in de koelkast!’ De kleuter begon er al een beetje zin in te krijgen.

Maandagochtend half 9. We zitten wat onwennig aan de eettafel. Ik laat de kinderen een gevoelskaartje kiezen. Voor mensen met weinig woorden is dit een prettige manier om zich toch bloot te geven. Onzeker, spannend, kiezen de meisjes. De middelste is er ernstiger aan toe: storm, hagel, belemmering, angst en beven. Nu is hij het die in tranen uitbarst: ‘Ik wil naar schoooool!’ ‘Moeten we je nu mama of juf noemen?’ piept de jongste er benauwd achteraan.

Tips om thuis mee aan de slag te gaan:

 • Bedenk samen een naam voor jullie school. Maak er een mooie poster van of schrijf het met speciale stiften op het raam.
 • Stel samen een dagprogramma op, en hou je daar in grote lijnen aan. Het dagprogramma hoeft niet iedere dag hetzelfde te zijn, dat is het op school immers ook niet. Maar het geeft houvast voor de dag. Plan in het rooster zelfstandig werk-/speeltijd in. Zo is het voor de kinderen duidelijk wanneer ze jou even niet mogen storen. Ook als je geen werk te doen hebt thuis zal het je goed doen even iets voor jezelf te kunnen doen.
 • Wissel zitlessen af met beweegspelletjes. Doe de muziek aan en dans, lees voor uit Yo-ga je mee, spring even op de trampoline.
 • Bedenk vaste lesonderdelen die jullie school speciaal maakt. Een vast onderdeel bij ons is bijvoorbeeld ‘De vraag van de dag’. Ieder gezinslid stopt een of meerdere onderzoeksvragen in een pot. Hoe worden (spekjes/ potloden/ auto’s etc) gemaakt? Waar komen stenen vandaan? Wat gebeurt er als ik de wc doortrek? Elke dag pak je er een vraag uit. Ga samen op onderzoek! Bekijk filmpjes via SchoolTV of Klokhuis, bel iemand op die hier veel van weet, experimenteer. Maak er evt een middagproject van, afhankelijk van de leeftijd en interesses van de kinderen, door er een schilderij over te maken of een klein informatieboekje over te schrijven.
 • Rekenspel: stop in een pot briefjes met getallen. Trek hier ‘het getal van de dag’ uit. Met dit getal kan ieder op zijn eigen niveau sommen maken. Ook met een klein getal kan je grote sommen maken. Andere fijne rekenspellen: Cijfermonsters, Regenwormen (junior) of natuurlijk een dagvullend potje Monopoly. Denk bij rekenen nog wat breder; volg een recept, weeg van alles in huis, meet dingen op, bouw een knikkerbaan van Kapla.
 • Ga naar buiten! Fiets of wandel een stuk als de wereld nog slaapt. Luister naar de vogels en ga op zoek naar dierensporen. Een actief begin van de dag geeft energie.

We zijn een paar dagen verder, het begint al bijna te wennen. Het werk wat de leerkracht heeft gestuurd wisselen we af met beweging, spel, en het favoriete onderdeel De vraag van de dag.

De gevoelskaartjes geven blij, energiek, fijn en veilig aan.

Nynke Bos is kinderyogadocente en leerkracht. Onlangs schreef zij Yo-ga je mee?, een prentenboek met yogaverhalen voor kinderen. Al lezend komt groot en klein in beweging. De verhalen zijn geschikt om thuis te lezen en ook in de (kleuter)klas en peuteropvang.

Peuters en kleuters samen yogales

Gepubliceerd op http://www.nivoz.nl/ platform hetkind op 15 februari 2020

Als kinderyoga docente komt Nynke Bos op veel verschillende peutergroepen, kinderdagverblijven en basisscholen. Op veel locaties zitten opvang en onderwijs in één gebouw, een samenwerking die ook doorgetrokken kan worden tot in de yogales. Hier geeft ze een inkijkje in hoe dat kan gaan. 

Al een aantal maanden geef ik de peuters twee keer per maand yogales. In het begin waren sommige peuters wat afwachtend, andere juist erg beweeglijk in de vrije ruimte van de speelzaal. Sommige peuters gaven snel op; ‘dit is moeilijk, ik word er moe van!’ Maar na een aantal lessen blijven de peuters toch echt een half uur vol aandacht en doen ze de bewegingen mee. Op het juiste moment laat ik ze even vrij, of leg ik juist een hand op het ruggetje om de rust en aandacht te bewaren. Ze herkennen de opbouw van de les, weten wanneer ze op het matje moeten blijven en wanneer ze rond mogen springen. Ze ervaren dat het best even moeilijk mag zijn, inspanning mag kosten, maar dat de les altijd eindigt met een ontspannen muziekje.

Van peuters die doorstromen naar de basisschool in hetzelfde gebouw hoor ik van ouders en leerkrachten terug dat ze de yogalessen missen. Dan ontstaat het idee om de bestaande samenwerking tussen de peuteropvang en de basisschool ook vorm te geven binnen de yogales.

Tijdens de eerste yogales samen is het mooi om te zien hoe de kleintjes nu de grootsten zijn, zij zijn al bekend met de yogahoudingen en opbouw van de les. Voor de meeste kleuters is het nieuw. Maar de kleuters kunnen binnen de les toch ‘groot’ zijn door de peuters te helpen bij balansoefeningen en samenwerk-houdingen. Samen fietsen, zittend met de voetjes tegen elkaar. Samen elkaars rugje kriebelen, dat gaat beter met een kleuter erbij omdat zij al meer gericht zijn op elkaar dan de peuters.

Beweging, verbinding, plezier en ontspanning door samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs.

Nynke Bos heeft is kinderyogadocente en leerkracht. Onlangs schreef zij Yo-ga je mee?, een prentenboek met yogaverhalen voor kinderen. Al lezend komt groot en klein in beweging. De verhalen zijn geschikt om thuis te lezen en ook in de (kleuter)klas en peuteropvang.

Yo-ga je mee? in Kiind-Magazine

Leuk, wat Kiind Magazine schrijft!

YOGA, MAAR DAN LEKKER THUIS

Kinderen willen bewegen, ook al zijn ze zich daar niet altijd van bewust. Kinderyogadocent Nynke Bos weet er wat op: ze maakte een speels prentenboek vol yoga-oefeningen om samen te doen. Ze geeft peuterles en verzorgt lessen op scholen en bso’s. Ze merkte hoe blij de kinderen reageren op yoga, en bedacht dat het nog leuker kan worden wanneer je als ouder thuis ook met je kind yoga kan doen.

Haar prentenboek Yo-ga je mee? geeft met tekeningen en uitleg een fijne handreiking om zelf grappige houdingen en oefeningen te doen.

Maak van jezelf een sneeuwpop.

Aan de hand van vier verhalen, passend bij elk seizoen, vind je yoga-oefeningen die geïnspireerd zijn op het verhaal. Bij ieder verhaal zit ook een mindful spelletje. Daarbij kun je elkaar bijvoorbeeld over de rug kriebelen, of je voorstellen dat je een zeester bent. 

De oefeningen kun je als ouder en kind samen doen, maar kan ook juist voor kinderen onderling heerlijk zijn. Handig, want zo ontdekken ze spelend veel over samenwerken, en over wat jij en de ander fijn vindt. Aanraking, beweging, massage – alles komt op heel laagdrempelige manier aan bod.

Yo-ga je mee?

Proud to present: Yo-ga je mee? Een boek met avontuurlijke kinderyogaverhalen vol prachtige illustraties. Een heerlijk boek om voor te lezen en zo samen yoga te doen. Voor ouders, opa’s en oma’s. Werk je in de kinderopvang of op een basisschool? Dan kun je de verhalen voorlezen om samen met de groep in beweging te komen en samen te ontspannen. De oefeningen bij de verhalen zijn duidelijk omschreven en getekend.

Samen genieten, samen in beweging!

Yo-ga je mee? is nu verkrijgbaar in de (online) boekwinkel, oa te bestellen op:

https://boekwinkel.levendiguitgever.nl/home/90-yo-ga-je-mee.html

JSW Praktijk– Yoga op school

 

pp.25-28_Praktijk_JSW februari 2019_Binnenwerk 6Yoga zet je met beide voeten op de grond. Het hoeft ook niet zoveel tijd in beslag te nemen. Sterker nog: je kunt er effectievere tijd voor terugkrijgen.

Zowel op scholen als in het bedrijfsleven neemt yoga toe in populariteit. Dat is niet zo vreemd. Op een gemiddelde doordeweekse dag zitten we veel stil, wordt er geconcentreerd gewerkt in een boek of op de iPad en kan het stressniveau behoorlijk de pan uitrijzen. En yoga is juist de tegenhanger van stilzitten, presteren en spanning.

Onderzoek
De Vrije Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar de effecten van kinderyoga op school. Veertien weken lang kregen drie klassen (onder-, midden- en bovenbouw) een yogales per week. De leerlingen gaven aan zich rustiger te voelen, beter te slapen en minder vaak boos te zijn. Leerkrachten ervaarden dat leerlingen zich beter konden concentreren en zich zelfstandiger gedroegen (Valkenburg & Pieters, 2008).

De effecten
Enkele fysieke voordelen van yoga zijn het verbeteren van de balans, de doorbloeding in het hele lichaam en het opbouwen van lenigheid en kracht. Daarnaast leren kinderen hun grenzen te voelen en deze aan te geven. Dat kinderen leren rekening te houden met elkaar komt duidelijk naar voren bij het onderdeel massage. In klassen waar kinderen elkaar masseren, neemt pestgedrag af en groeit het respect voor elkaar (Hoogland, 2009). Kortom: door yoga in te zetten op school bied je leerlingen vaardigheden voor het leven aan.

Yogaoefeningen
Yoga op school kan op meerdere manieren worden vormgegeven. De school kan een kinderyogadocent inzetten om wekelijks lessen te verzorgen in de gym- of speelzaal. Zo krijgen de kinderen complete kinderyogalessen aangeboden waarin alle onderdelen aan bod komen. Een andere optie is om leerkrachten te trainen om zelf yogaoefeningen aan te kunnen bieden aan de eigen groep in het eigen lokaal. Een voordeel hiervan is dat het op meerdere momenten per dag kort ingezet kan worden. Een leerkracht voelt de sfeer in de klas feilloos aan en weet wanneer het nodig is om de leerlingen oefeningen te laten doen om te ontladen, tot concentratie te komen of wanneer een dynamische duo-oefening op zijn plek is. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de leerkracht zelf ook actief deelneemt aan de oefeningen en dus dezelfde voordelen geniet als de leerlingen.
Hieronder staan zes eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen die de leerkracht zonder training zelf in de klas kan inzetten (op de kopieerbladen op pagina 26 en 27 zijn twee van deze oefeningen uitgewerkt). De oefeningen zijn geschikt voor alle leeftijden en alle typen onderwijs. Ze kunnen als serie worden gebruikt, of als op zichzelf staande oefeningen.

Opdracht 1: Ontladen
Na een onstuimige pauze is het soms lastig meteen aan het werk te gaan. Een ontladingsoefening kan uitkomst bieden.
Doen: Molen. Ga met je benen wijd staan. Spreid je armen en tik met je rechterhand je linkervoet aan. Beide armen zijn gestrekt, de een omlaag en de ander omhoog. Wissel door met een grote zwaai je linkerhand naar je rechtervoet te brengen. Wissel telkens om, langzaam, wat sneller en weer langzaam.

Opdracht 2: Gronden
Na een ontladingsoefening is het fijn weer even te landen met een grondingsoefening. Deze houding is ook geschikt voorafgaand aan een les waarin leerlingen zich goed moeten kunnen concentreren.
Doen: Boom. Breng je gewicht naar je linkerbeen. Voel hoe stevig je wortels in de grond staan. Breng je rechtervoet naar je linkerenkel. Zet je voet alleen wat hoger als je een goede balans hebt. Zet je handen voor de borst of spreid ze als takken hoog in de lucht. Tip: kijk naar een vast punt voor je om je evenwicht te bewaren, adem diep in je buik. Wissel van been.

Opdracht 3: Adem
Ademhaling is een krachtig instrument om weer terug te komen bij jezelf. Het kalmeert als je in paniek dreigt te raken en helpt je letterlijk tot tien tellen als je boos bent. Door je te richten op de ademhaling in je buik kun je je vervolgens beter concentreren op je taak.
Doen: Handtekening. Strek je linkerarm voor je met gespreide vingers. Start met je rechter wijsvinger aan de buitenkant van je linkerpink. Adem in langs de pink omhoog, adem uit langs de pink omlaag. Adem in langs de ringvinger omhoog, adem uit langs de ringvinger omlaag. Wissel na de duim van hand om tot tien rustige ademhalingen te komen.

Opdracht 4: Opladen
Een krachtige houding voor een positieve energie. Deze houding is geschikt om voor een moeilijke taak of toets te doen.
Doen: Krijger. Je staat rechtop. Zet met een voet een flinke stap naar achter. De voorste voet wijst naar voren, de achterste voet staat een beetje schuin zodat je stevig staat. Buig de voorste knie, het achterste been blijft gestrekt. Strek beiden armen krachtig omhoog. Je voelt je sterk en dapper.

Opdracht 5: Samen
Samen actief voor plezier en vertrouwen.
Doen: Puntdak. Je staat met zijn tweeën tegenover elkaar. Zet je handpalmen tegen die van de ander. Stap allebei zover naar achter dat jullie handen elkaar nog net raken. Leun nu allebei naar voren. Voel dat je elkaar draagt, zonder elkaar zouden jullie allebei omvallen. Het leuke van deze oefening is dat je niet even groot of zwaar hoeft te zijn. Een leerling zou de leerkracht zelfs kunnen ‘dragen’.

Opdracht 6: Ontspannen
Belangrijk is om de leerlingen van tevoren te vertellen dat degene die gemasseerd wordt ‘de baas’ is. Als iets niet prettig voelt, mag hij het zeggen. Voor jonge kinderen kan een teken worden afgesproken zoals het neerleggen van een kaartje.
Doen: Rugmassage. Deze oefening doe je in tweetallen, altijd over de kleren heen. Nummer één zit aan de eigen tafel en mag het hoofd op de armen leggen. Nummer twee staat erachter en legt de handen op de schouders. Strijk met vlakke handen van boven naar beneden over de hele rug, laat de hand als een rups weer naar boven kruipen. Herhaal dit een paar keer. Teken een grote acht over de rug met een of meerdere vingers (nummer twee vraagt nummer één wat het fijnst is). Laat het regenen op de rug met tokkelende vingers. Vervolg met een grote ronde zon, maak ronde bewegingen over de rug met vlakke hand. Eindig met een geheime boodschap: nummer twee tekent een letter of een figuurtje op de rug, kan nummer één raden wat het is? Wissel van plek, laat de kinderen elkaar bedanken na afloop.

Verder lezen?
• Hoogland, L. (2009). Helpt massage tegen stress bij basisschoolleerlingen? (Thesis.) Zaltbommel: Schouten & Nelissen University.
• Valkenburg, D. & Pieters, E. (2008). Yoga voor kinderen. De Bilt: Pedagogisch Buro Compane.