Peuters en kleuters samen yogales

Gepubliceerd op http://www.nivoz.nl/ platform hetkind op 15 februari 2020

Als kinderyoga docente komt Nynke Bos op veel verschillende peutergroepen, kinderdagverblijven en basisscholen. Op veel locaties zitten opvang en onderwijs in één gebouw, een samenwerking die ook doorgetrokken kan worden tot in de yogales. Hier geeft ze een inkijkje in hoe dat kan gaan. 

Al een aantal maanden geef ik de peuters twee keer per maand yogales. In het begin waren sommige peuters wat afwachtend, andere juist erg beweeglijk in de vrije ruimte van de speelzaal. Sommige peuters gaven snel op; ‘dit is moeilijk, ik word er moe van!’ Maar na een aantal lessen blijven de peuters toch echt een half uur vol aandacht en doen ze de bewegingen mee. Op het juiste moment laat ik ze even vrij, of leg ik juist een hand op het ruggetje om de rust en aandacht te bewaren. Ze herkennen de opbouw van de les, weten wanneer ze op het matje moeten blijven en wanneer ze rond mogen springen. Ze ervaren dat het best even moeilijk mag zijn, inspanning mag kosten, maar dat de les altijd eindigt met een ontspannen muziekje.

Van peuters die doorstromen naar de basisschool in hetzelfde gebouw hoor ik van ouders en leerkrachten terug dat ze de yogalessen missen. Dan ontstaat het idee om de bestaande samenwerking tussen de peuteropvang en de basisschool ook vorm te geven binnen de yogales.

Tijdens de eerste yogales samen is het mooi om te zien hoe de kleintjes nu de grootsten zijn, zij zijn al bekend met de yogahoudingen en opbouw van de les. Voor de meeste kleuters is het nieuw. Maar de kleuters kunnen binnen de les toch ‘groot’ zijn door de peuters te helpen bij balansoefeningen en samenwerk-houdingen. Samen fietsen, zittend met de voetjes tegen elkaar. Samen elkaars rugje kriebelen, dat gaat beter met een kleuter erbij omdat zij al meer gericht zijn op elkaar dan de peuters.

Beweging, verbinding, plezier en ontspanning door samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs.

Nynke Bos heeft is kinderyogadocente en leerkracht. Onlangs schreef zij Yo-ga je mee?, een prentenboek met yogaverhalen voor kinderen. Al lezend komt groot en klein in beweging. De verhalen zijn geschikt om thuis te lezen en ook in de (kleuter)klas en peuteropvang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s