Yoga en Mindfulness: spelletjes voor thuis!

Probeer jij ook vanuit huis te werken terwijl je ondertussen voor je kind(eren) zorgt en zelfs thuisonderwijs geeft? Dan is het al snel een uitdaging om in liefdevolle verbinding te blijven met je kind(eren) en ook (werk)tijd voor jezelf te creëren.

Hier zijn wat oefeningen en spelletjes om te ontspannen en te lachen, om te bewegen en om even echt samen te zijn. In het hier en nu. Zet je telefoon uit en ga er even helemaal voor samen. Grote kans dat de kinderen zich daarna weer even zonder je kunnen vermaken. Veel plezier!

Wat hoor ik?

Ga zitten in een fijne houding. Sluit de ogen en voel even hoe je zit. Luister naar de geluiden die je buiten en in andere kamers in huis hoort. Auto’s? Vogels? Stemmen of voetstappen? Sluit de ogen opnieuw en luister naar de geluiden die je in deze kamer hoort. Zoemt de koelkast? Spint de poes? Geruis in de verwarmingsbuizen? Luister vervolgens naar de geluidjes heel dichtbij. Geluidjes van jezelf. Hoor je je ademhaling? Kun je hem ook voelen? Leg een hand op je buik en volg je adem. Je kunt je kind(je) ook op schoot nemen en je handen op het buikje leggen. Je kind voelt jouw buik nu rustig heen en weer gaan in de rug en kan zijn eigen adem naar jouw handen sturen. Blijf zitten zolang het fijn is. Open dan de ogen weer .

Ruim je speelgoed op!

Ga op je rug op de grond liggen. Leg er eventueel een matje of kleed onder. Zet een bak knuffels, kussentjes of zachte ballen bij je voeten. Zet bij je hoofd een lege bak. Klaar voor de start.. af! Pak met je voeten een knuffel uit de bak, til hem over je hoofd naar achter en laat hem los in de bak. Ga door tot de bak bij je voeten leeg is.

Variaties:

  • maak er een wedstrijdje van door de tijd op te nemen
  • doe het andersom, pak iets uit de bak bij je voeten en breng het naar de andere kant terug
  • werk samen door achter elkaar te gaan liggen en de knuffel door te geven

Lieveheersbeestje

Deze oefening doe je in tweetallen. De een maakt zich klein zodat de rug een bolletje wordt. Leg je voorhoofd zachtjes op de grond en sluit je ogen. Je bent een lieveheersbeestje. De ander maakt nu rustig een paar stippen op de rug. Probeer uit wat die ander het fijnst vindt: kleine stipjes prikken met een vinger, een rondje tekenen of grote stippen met de hele handpalm? Tel allebei in je hoofd hoeveel stippen het zijn. Goed geteld? Wissel van rol.

Anders dan anders

Maak deze kleurplaat samen, maar niet met je voorkeurshand. Ben je rechts? Kleur dan met links, en andersom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s